Coaching gezin
Herken je dat? “Mama, mag ik…. “ “mama kan ik…” mama, mama, mama…
“Papaaa, mama zei dat ik een snoepje mocht, toe noouuuuwww!
“Mamaaaa, mijn labeltje in mijn trui zit niet lekker!”
Grommend :“Nu al achter de computer weg?!”
En het moment dat je daar dan echt even helemaal van op tilt slaat? En dat terwijl je kind eigenlijk helemaal niets raars deed?
Je had je zo voorgenomen om er een gezellige woensdagmiddag van te maken… weer mislukt…
Het valt niet altijd mee om ouder(s) te zijn. Zeker niet in deze tijd. Iedereen is druk met werk, gezond blijven en alle ballen in de lucht te houden. Kinderen zijn net grote spiegels en weten jou haarfijn naar je irritatie punten te brengen. Hoe meer zij naar hun pubertijd gaan, des te meer de irritaties gaan escaleren.
Je herkent vast wel meer situaties met je kind. Bijvoorbeeld als ze blijven zeuren dat de nieuwe sokken niet lekker zitten, een labeltje kriebelt van hun kleding of dat ze weer willen gamen. Als je zelf dan druk bent en even niet op ze reageert, of zegt: “ ik moet even wat afmaken ik kom er zo aan…” Kan je kind al exploderen voordat je iets kunt doen. Hoe reageer je? Word je boos? Loop je erbij weg? Of misschien denk je terug aan je eigen jeugd. Misschien had jij als kind deze ruimte wel niet bij je ouders, dan was het misschien wel niet te best…
Vaak reageren we in zo’n situatie vanuit emotie omdat we eerder (pijnlijke) situaties hebben meegemaakt. Misschien ga je na zo’n situatie twijfelen aan jezelf en word je onzeker. Denk je ik had dit anders moeten aanpakken of misschien word je boos of denk je waarom overkomt mij dit nu ook weer?! Je kunt je dan als ouder behoorlijk machteloos voelen. Vaak heeft de manier waarop je met situaties omgaat dan niet het gewenste effect en wordt het vaak nog ingewikkelder dan dat het al was.
Want hoe moeilijk was het nu geweest om te luisteren naar je kind en te vragen: “wat of waar zit er iets dan niet lekker?” “Dat labeltje kriebelt in mijn nek!” En te zeggen: “oh dat herken ik, dat heb ik ook wel eens, dat is vervelend.” En ze dan te vragen: “zullen we het labeltje er maar uit knippen?” Of: “vanmorgen heb je een uur gegamed, vanmiddag gaan we iets anders doen heb jij een idee?”
Dit wil niet zeggen dat je altijd iedereen zijn zin moet geven maar het is wel interessant om te kijken wat er nu werkelijk, ook bij jou, gebeurt. Kijken naar waar je naartoe wilt, leren hoe je met jezelf omgaat, zodat je kunt reageren om het gewenste effect te creëren kan jij ook! Zo bereik je warmte en gezelligheid in je gezin.
Als ouder (s) komen dingen van je kind soms heel dichtbij en wordt het soms even emotioneel pittig. Soms is het fijner als iemand anders een poosje met jullie meeloopt en samen met jullie kijkt wat nu wel en wat nu juist niet werkt. Vaak, door emotie en eigen pijn, doen we juist datgene wat niet werkt. Iedereen kan leren hoe je een fijn gezinsleven creëert in huis, ook jij!
Je gaat met je gezin door pieken en dalen. De dalen, daar kun je als een berg tegenop zien. Iedereen kan leren om bergen te verzetten met zijn gezin!
Klim de berg op bij SenChi en geniet van je uitzicht!
SenChi helpt jouw gezin naar meer warmte en gezelligheid!
Coachingstraject
Bij dit coachingstraject wordt in kaart gebracht met het paard waar jullie tegenaanlopen. Door gebruik te maken van systeemtherapie en contextuele paardentherapie (lees methoden van coaching) werken we aan jullie zelfvertrouwen, regie over emoties en het versterken van leiderschap. Als basis werken we met de hechting, veiligheid en vertrouwen in jullie als gezin. Dit doen we door jullie te laten ervaren wat er gebeurd, en jullie te leren hoe je dit kunt veranderen door het gesprek met elkaar te voeren op een manier dat wel werkt!
Kind (8-12 jaar)
Als ouder(s) heb je onvoorwaardelijke liefde voor je kind(eren) en wil je ze alles leren. Het liefste wil je ze tegen kwade dingen beschermen en ze handvatten meegeven over hoe ze zich in deze wereld kunnen ontwikkelen. Zeker als ze net een beetje anders zijn dan de gemiddelde kinderen in je omgeving. Door alle uitdagingen die je als ouder zelf hebt krijg je van je kinderen de spiegel voor die je nodig hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Deze zijn niet altijd even gemakkelijk, soms raakt het aan jouw eigen kindertijd of in punten van jezelf die je niet zo fijn vindt. Jullie krijgen samen soms lastige uitdagingen.
Het aller moeilijkste is dan als ouder(s) als je je kind ziet worstelen op school, verdrietig en of boos thuiskomt, maar hier niet over wil praten. Wat is er toch aan de hand? Sommige kinderen voelen zich niet begrepen en of vinden het lastig om met bepaalde situaties of andere kinderen om te gaan. Soms krijg je als ouder(s) van de leerkracht te horen dat je kind snel afgeleid is en echt beter moet gaan opletten. Je wilt het beste doen als ouder (s) en wilt dat je kind gelukkig is. Door alle uitdagingen kan je soms best even onzeker en of machteloos voelen. Zeker wanneer ze zeggen: “ja je kind heeft het niet van een vreemde…”
Het is lastig als je ontdekt dat wat je doet niet helpt of het juist nog erger maakt. Je merkt dat je moe bent, snel een kort lontje hebt en hierdoor geen geduld meer hebt. Je vraagt je af: “kan ik dit wel?” Het kan ook zijn dat jij en partner op een hele andere manier in het opvoeden staan. Je partner vind misschien dat je wat meer door kan pakken en regels moet stellen, jij voelt dat je meer de lieve vrede in huis wilt bewaren. Misschien merk je dat jullie drukke gezinsleven te weinig ruimte geeft om op een goede manier je kind (eren) te ondersteunen? Terwijl jij niets liever wil dan het leuk en gezellig hebben thuis en leuke dingen met je gezin wilt doen!
SenChi ondersteund bij de uitdagingen van jullie kind en leert het hiermee beter omgaan. Ook leren we jullie hoe je als ouder(s) je kind kunt ondersteunen op een manier zodat het wel werkt. Hierbij gaan we ook met jullie familiesysteem aan de slag zodat onderliggende patronen echt doorbroken en opgeruimd kunnen worden. Hierdoor word het gemakkelijker en veel leuker in jullie gezin!
“Joyce vindt niets raar, bij haar kan je echt jezelf zijn.”
Dingen onderzoeken
Door bewust dingen te onderzoeken bij je kind en bij jullie als ouder (s) kunnen jullie leren om met respect voor elkaar te leren wat jullie meer warmte en gezelligheid kan geven in jullie gezin.
Wil jij voor eens en voor altijd leren hoe je uit deze vicieuze cirkel stapt?
Hoe jij de kloof tussen jou en je kind kunt verkleinen en kunt naar meer warmte en gezelligheid in je gezin?!